27 Mart 2012 Salı

Rüyaların Etkileri ve Temel Özellikleri

1- Bedeni Etkiler: Smpatikomimetiktir. (Yüksek tansiyon, damar dolaşım bozuklukları vs.)
2- Ruhsal Etkiler: Bir yandan genellikle bir esenlik duygusu yönündeki mizaç değişiklikleri. (Kişinin daha önceki şahsiyeti bunda önemli yer oynar)

Rüya imgelerinin birbiri ardına gelişi, birleştirme kanunlarına bağlıdır. Rüya gördüğümüz anda gerçek duyumlar aldığımızı sanırız. Ancak uyandıktan sonra yanılsamanın farkına varırız. Bununla beraber rüyadayken rüya mı gördüğümüzü gerçeği mi yaşadığımızı kendimize soruduğumuz olur. Buradan yargı yeteneğinin ve uyanıklık hatıralarının rüyada da devam ettiği anlaşılır. Düşüncenin rüya içindeki müdahalesi genellikle geçicidir. Müdahale kesin ve sürekli durum alırsa bizi uyandırır.

Gerçekten de uykudayken soyut düşünce merkezleri faaliyetlerini durdurur, ancak duyumsal düşünce merkezleri (alt sinir merkezleri, bilinç dışı refleksler dahil) çalışmaya devam eder. Uyku anından itibaren imgeler ve duyumlar zihnin kontrolünden çıkar, kişinin eğilimlerine, heyecanlarına, tutkularına bağlı olarak esnek kaypak, fantezi olaylar birbirini izler. Rüya bizi iç güdülerimize ilkel duygusallığımıza götürür ve somut bir yaşantı içine sokar.

REM uykusu, uyku süresince yaklaşık 90 dakikada bir ortaya çıkar. Uzunluğu 10 dakikadan başlar, giderek artar. 10 yaşından 60`lı yılların ortasına değin insanda uykuda geçen zamanın yaklaşık dörtte birini REM uykusu oluşturur. Bu süre çeşitli ilaçların alınmasına yada uyuyanın REM sırasında uyandırılmasına bağlı olarak geçici bir şekilde kısalırsa, kişi fırsat buldukça REM uykusu oranını buna bağlı olarak gördüğü rüya sayısını arttırır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder