78 karttan oluşan tarot destesinde 56 kart "küçük sırlar", 22 kart da "büyük sırlar" bölümünü oluştururlar. Bu satırlarda bunların anlamlarına ve açılma yöntemlerine girmeyeceğiz. Ancak şunu belirtebiliriz ki, kartların üzerlerindeki sembolik resimler ne denli sade ve pozitif bir görünümde iseler çalışma o denli verimlidir. Çünkü şuuraltı sade bir dilden anlar. Bu yüzden hayli karmaşık resimlerle dolu olan ve Alester Crowley tarafından hazırlanan deste ile çalışmalarda, acayip imajlar görme gibi durumlar ortaya çıkmıştır ki bu da yoldan sapılmış demektir, verimli bir çalışma sayılamaz.
Tarot ile yapılan meditasyon "büyük sırlar"ın 22 kartı ile, bir seansta ya bir kart üzerine, ya da istenirse sırasıyla 22 kart üzerine konsantre olunarak gerçekleştirilir. Bunun için en ideal zamanlar olarak, gece yarısı ile sabahın erken saatleri tavsiye edilir.
Tarot destesini meydana getiren 78 kartın standart boyları yoktur. Renkli ya da siyah beyaz olanları da vardır. Uzmanların belirttiğine göre her tarot bakıcısının kendi destesini kendinin yapması daha faydalıdır. Çünkü bu sayede deste ile onu hazırlayan arasında manyetik bir bağ oluşacaktır. Herkeste böyle bir yetenek olamayacağından dışarıda satılan fabrikasyon kartlar alınmaktadır. Yine de siyah beyaz kartları alarak bakıcının bunları kendisinin renklendirmesinin yararlı olduğu görüşü vardır.
Bu da olmadığı takdirde, o manyetik bağın kurulabilmesi için bakıcının sık sık kartlarıyla oynaması, başkasının bu kartlara dokunmaması, kartların aşağı yukarı 60 cm ebadında kare şeklinde, siyah veya mor renkli bir ipeğe sarılması ve tahta bir kutu içinde muhafaza edilmesi gerektiği belirtilmektedir. İpek ve ahşabın, bu tür bir enerjiyi korumak için ideal malzeme oluşturduğu esasından hareket edilir. Deste sahibinin kartları sevmesi, onlarla sık sık ilgilenmesi, bu enerjinin güçlendirilmesi ve muhafazası için gereklidir.
78 kartlık tarot destesinde asıl önemli olan "büyük sırlar", yani 22 karttır. Küçük sırlan oluşturan 56 kartın, sadece kehanet amacıyla büyük olana karıştırılmış olduğu düşünülmektedir. Bunlar her biri 14 karttan oluşan dört gruba ayrılırlar: Sopalar, Kılıçlar, Kupalar ve Tılsımlar. Bunların her biri dört ana unsurdan birini temsil eder:
Sopalar Ateş;
Kılıçlar Hava;
Kupalar Su;
Tılsımlar (veya paralar) Toprak.
14 karttan oluşan bu her grup içindeki 10 kart 1'den 10'a kadar numaralı, geriye kalan 4 kart da Kral, Kraliçe, Silâhşor ve Uşak olarak isimlendirilmiş durumdadır. Bildiğimiz iskambiller bu desteden türetilmiştir. Sopalar Maça; Kılıçlar Sinek; Kupalar Kupa; Tılsımlar Karo yapılmışlardır. Bu serilerin Orta Çağ Avrupası'ndaki dört sınıfı da temsil ettiği söylenir.
Sopalar Asilzadeler; Kılıçlar Askerler; Kupalar Din adamları; Tılsımlar (veya paralar) Tüccar sınıfı.
Büyük sırları oluşturan 22 kartın da isimleri:
Deli (numarası yok), 1) Sihirbaz, 2) Baş Rahibe, 3) İmparatoriçe, 4) İmparator, 5) Papa, 6) Aşıklar, 7) Savaş Arabası, 8) Adalet, 9) Münzevi, 10) Kader Çarkı, 11) Kuvvet, 12) Asılmış Adam, 13) Ölüm, 14) Ölçülülük, 15) Şeytan, 16) Kule, 17) Yıldız, 18) Ay, 19) Güneş, 20) Son Hüküm, 21) Dünya.
Tarot kartlarıyla ciddî biçimde uğraşılması, 18. yüzyıl sonunda Fransız araştırmacı Court de Cebelin ile başlamıştır ve Papus da dahil olmak üzere tüm ünlü okültistler bu konuda pek çok çalışmalar yapmışlar ve fikirler ileri sürmüşlerdir. Pek çoğu kendi görüşleri doğrultusunda "büyük sırlar"m sırasını değiştirmişler ya da imajları biraz değiştirerek kendi özel destelerini hazırlamışlardır. Bu yüzden pek çok deste mevcuttur. Ancak en çok tercih edilenleri Marsilya destesi, Walte destesi ve Papus tarafından hazırlatılan destedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder